Vorträge auf Einladung (invited talks)

Scherließ, R., Inhaled drug delivery – formulation technologies for dry powder inhalation, 11th World Meeting on Pharmaceutics, Biopharmaceutics and Pharmaceutical Technology. APV, Granada, Spain (2018), plenary lecture

Scherließ, R., Formulation, deposition and effect of nasal medications, Nasal Drug Delivery: annual conference. Management Forum, London, UK (2018)

Scherließ, R., Mucosal vaccination via the respiratory tract, 5th Pulmonary Drug Delivery Workshop, Dublin, Ireland (2018)

Scherließ, R., Drug Delivery Formulations for the Respiratory Tract, Seminar, Leibniz Research Center Borstel, Germany (2017)

Scherließ, R., Drug delivery by inhalation – formulation and characterization, Guest lecture. School of Pharmacy, UiO, Oslo, Norway (2017)

Scherließ, R., Nanoparticles for immune actives, Guest lecture. School of Pharmacy, UiO, Oslo, Norway (2017)

Seidel, K. and Scherließ, R., Kapseln - Herstellungstechniken, Herstellungsprobleme, Anwendung, Rezepturbeispiele, Spezialfälle. DAZ, Interpharm 2017 Bonn (2017)

Scherließ, R., Formulation, deposition and effect of nasal medications, Nasal Drug Delivery: annual conference. Management Forum, London, UK (2017)

Scherließ, R., Parameters influencing the performance of interactive blends for inhalation, Dry Powder Inhalers: annual conference. Management Forum, London, UK (2017)

Scherließ, R., Mucosal vaccination via the respiratory tract, 4th Pulmonary Drug Delivery Workshop, Istanbul, Turkey (2017)

Scherließ, R., Nanoparticulate systems for respiratory delivery, Drug Delivery to the Lungs 2017, Edinburgh, Scotland (2017)

Scherließ, R., Drug Delivery Systems for Respiratory Vaccination, Sackler Seminar, King's College, London, UK (2016)

Scherließ, R., Particulate systems in nasal delivery, Woolcock Institute of Medical Research Seminar, Sydney, Australia (2016)

Scherließ, R., Solution, Suspension or Engineered Particles? Advantages of Particulate Drug Delivery to the Nose, Nasal Drug Delivery Conference. Management Forum, London, UK (2016)

Scherließ, R., Innovative Darreichungsformen, DPhG Landesgruppe Schleswig-Holstein, Kiel, Germany (2016)

Scherließ, R., Mannitol as an Alternative to Lactose in Dry Powder Inhalation, Dry Powder Inhalers: annual conference. Management Forum, London, UK (2016)

Scherließ, R., Vaccine delivery via the lungs, Inhaled Drug Delivery: annual conference. Management Forum, London, UK (2016)

Scherließ, R., Inhaled Drug Delivery – just Asthma and COPD?, Inhaled Drug Delivery: annual conference. Management Forum, London, UK (2016)

Scherließ, R., Disperse Systems in Dosage Forms, Helsinki University, Finland (2015)

Scherließ, R., Particulate systems for nasal (vaccine) delivery. Nasal Drug Delivery Conference, Management Forum, London, UK (2015)

Scherließ, R., Rezeptur – Fehler erkennen und vermeiden, 8. Niedersächsischer Apothekertag, Stade, Germany (2015)

Scherließ, R., (Lipid) particle engineering for pulmonary delivery, 4th Symposium on Phospholipids in Pharmaceutical Research, Heidelberg, Germany (2015)

Scherließ, R., Particulate systems for nasal (vaccine) delivery. Nasal Drug Delivery Conference, Management Forum, London, UK (2014)

Scherließ, R., Dry Powder Formulations for Nasal Vaccines, CRS Germany Local Chapter meeting, Ludwigshafen, Germany (2013)

Scherließ, R., Nasal Vaccine Therapy and Delivery: Recent Developments, Nasal and Buccal Drug Delivery Conference, Management Forum, London, UK (2013)

Scherließ R., Applicable Therapies and Current Thinking on Intranasal Vaccine Delivery.  pre-conference workshop "Nasal Drug Delivery Masterclass" to Inhalation Drug Delivery. Berlin, Germany, CPhI, (2013)

Scherließ R., Vaccine delivery via the lungs, 2nd Galenus workshop: Pulmonary Drug Delivery, Dublin, Ireland (2013)

Scherließ, R., Nasal delivery of vaccines: formulation and device, 14th Annual Conference Formulation and Delivery of Bioactives, Dunedin, New Zealand (2012)

Scherließ, R., Dry Powder Formulations for Nasal Vaccination, Nasal and Buccal Drug Delivery Conference, Management Forum, London, UK (2012)

Scherließ, R., Overcoming the challenges of inhalable vaccines through clever particle engineering, 4th Annual Inhalation Drug Development, informa, Munich, Germany (2012)

Scherließ, R., Neue Apothekenbetriebsordnung – Plausibilitätsprüfung, BVDD Mitgliederversammlung Schleswig-Holstein, Kiel, Germany (2012)

Scherließ, R., Mucosal Vaccination via the Respiratory Tract, 6th Polish-German Symposium, Düsseldorf, Germany (2011)